Denumirea simering vine de la numele celui care a inventat aceasta piesa, inginerul austriac Walther Simmer. In prezent, cuvantul Simmerring® este marca inregistrata a companiei germane Freudenberg & Co. KG. Cititind acest ghid, vei intelege ce este, mai exact, un simering, care este rolul sau, care sunt avantajele folosirii unui simering de calitate, cum se instaleaza corect un simering si multe alte informatii utile despre simeringuri. Ce este simeringul? Care este rolul simeringului? Cum alegi simeringul potrivit? Cum instalezi corect un simering? Care sunt avantajele folosirii unui simering de calitate? Defectarea simeringului Ce trebuie sa stii despre simeringul auto?

Ce este simeringul?

Simeringul, uneori numit si semering, este o garnitura de etansare care se instaleaza pe un inel. Este folosit pentru etansarea arborilor dinauntrul motoarelor sau a altor componente care necesita izolare intre mediul exterior si cel interior. Cel mai adesea, simeringul este utilizat in domeniul auto, pentru majoritatea componentelor rotative ale trenului de rulare si ale motorului, cum este arborele cotit, injectorul, arborele cu came, diferentialul, fulia sau pompa de ulei. Cele mai comune tipuri de simering sunt:
  • simeringul cu sens de rotatie;
  • simeringul fara sens de rotatie;
  • simeringul cu buza suplimentara.

Care este rolul simeringului?

Simeringul are rolul de a etansa caterul in ambele parti ale componentei pe care este montat. Fiindca “lucreaza” intr-un mediu cu presiuni si temperaturi ridicate, este esential ca aceste garnituri sa fie fabricate din materiale durabile, precum cauciucul nitrilic.

Cum alegi simeringul potrivit?

Alegerea acestei piese trebuie facuta luandu-se in calcul urmatorii parametri:
  • mediul de etansare;
  • materialul din care este realizat (de obicei: cauciuc nitrilic - viton, nbr, silicon);
  • presiunea;
  • temperatura;
  • dimensiunile: latime, diametru exterior, diametru interior;
  • expunerea la anumiti agenti externi cum sunt apa si praful;
  • viteza de rotatie a componentei pe care va fi etansat.

Cum instalezi corect un simering?

Cu ajutorul sculelor si dispozitivelor potrivite, asigura-te ca la instalare unghiul dintre simering si ax este drept. Monteaza simeringul astfel incat acesta si axul sa fie concentrice. Nu instala niciodata simeringul pe un ax oval.

Care sunt avantajele folosirii unui simering de calitate?

Utilizarea simeringului potrivit si de calitate are numeroase beneficii, precum:
  • prevenirea deteriorarii celorlalte piese;
  • protejarea componentelor utilajelor si a echipamentelor de impuritati (praf etc.) si umiditate;
  • pastrarea lichidelor in interiorul componentelor, ceea ce ajuta la evitarea scurgerilor cum este scurgerea de lubrifianti.

Defectarea simeringului

In majoritatea cazurilor, defectarea unui simering provoaca pierderi de lichid (inclusiv ulei) din componenta in jurul careia este montat. Asadar, inlocuirea sa este necesara pentru preventia pierderii complete a fluidului si deteriorarea piesei odata cu trecerea timpului. Pretul unui simering este mic in raport cu pagubele ce se pot produce daca acesta cedeaza, iar lichidul se pierde in timp ce utilajele sau autovehiculele sunt folosite in continuare. In functie de locul in care este amplasat, inlocuirea simeringului este una ce poate fi mai simpla sau mai dificila si poate dura de la cateva minute pana la cateva ore. Pana ajunge la simer, expertul trebuie sa demonteze alte elemente, asadar manopera este cea care costa cel mai mult in schimbarea simeringului si nu piesa in sine. Daca observi pierderea de lichid din componenta in jurul careia este instalat simerul, mergi cat mai repede la un service autorizat. In caz contrar, te poti confrunta cu probleme serioase, ale caror solutii te vor costa mult mai mult decat simpla inlocuire a acestei garnituri.

Ce trebuie sa stii despre simeringul auto?

Asa cum am mentionat si mai sus, in industria auto simeringul este folosit la cele mai multe componente rotative ale trenului de rulare si motorului: arbore cotit, caseta de directie, arbore cu came, pompa servodirectie, fulie, planetara, pompa de ulei, distributie, diferential, supapa, injector, vibrochen (fata si spate), palier (fata si spate) si pompa vacuum. In cazul motorului masinii, cel mai comun simering este cel pentru pompa servodirectie, supapa, planetara si distributie. Respectand regulile generale punctate anterior, simeringul potrivit modelului auto trebuie ales in functie de dimensiuni, mediul de etansare, expunerea la apa, praf sau alti agenti externi, materialul din care este realizat, presiune, temperatura si viteza de rotatie a arborelui. Foloseste detaliile prezentate in acest articol pentru a alege, a monta, a folosi, a intretine si a inlocui corect fiecare simering pe care-l achizitionezi. Cunoscand toate aspectele de mai sus, vei lua decizii informate si vei intelege exact cum si de ce este bine sa optezi pentru piese rezistente si durabile. Daca ai intrebari, ia legatura cu noi telefonic, prin email sau completand formularul de contact, iar echipa noastra iti va raspunde cu drag.
Intretinerea utilajelor agricole si industriale
Utilajele agricole si industriale sunt instalatii complexe, indispensabile pentru o serie de activitati din domeniile carora le sunt destinate. Functi...
Cum alegi semanatoarea potrivita pentru nevoile tale
Activitatile agricole sunt unele dintre cele mai complexe si obositoare munci fizice, de aceea ai nevoie de echipament si utilaje specializate pentru ...
Leave a comment

Please login or register to review